Halušky s brynzou, vypečenými škvarky a medvědím česnekem
Publikováno 18.03.2019 v 11:40 v kategorii food, přečteno: 26x
Halušky jsou jídlem mého dětství a vždycky si říkám proč mi nejdou tak od ruky jako mamce, která prostě ví :-) ...ta léta praxe...Obecně platí co brambor to lžíce mouky, nebo 100g na 100g brambory a mouka. Ve finále ale nikdy nevíte, brambory mají vždy jinak vody, škrobu... nezbyde než těsto zkoušet a popřípadě přidat mouku.Brambory si v robotu nastrouháme na kaši a přidáme trošku soli a hladkou mouku podle potřeby. Těsto by se mělo dát "krájet" vždyť… Celý článek ›
Kuřecí v hořčičné omáčce, šťouchané brambory se špenátem
Publikováno 18.03.2019 v 11:40 v kategorii food, přečteno: 135x
hořčice, med a kopr jdou skvěle dohromady takže tohle je sázka na jistotu...Budeme potřebovat:kuřecí maso (ideálně prsa)2 PL dijonské hořčice1PL medu1PL koprucibulku, česneksmetanu, consomména dochucení worcester, kousek másla, pepř, sůl, uzenou papriku... a klidně další koření podle chutiKuřecí maso rozkrojíme na plátky a okořeníme z obou stran, na pánvi je opečeme do zlatova a dáme stranou. Do pánve si hodíme nakrájenou cibulku, česnek, zarestujeme a… Celý článek ›
Hachis parmentier / Pastýřský koláč / Shepherd's pie
Publikováno 18.03.2019 v 11:39 v kategorii food, přečteno: 42x
Když jsem tento recept před lety "přivezla" z Francie všichni se mohli utlouct, dnes už je v Čechách naprosto běžný. Většina lidí ho zná jako tradiční Shepherd´s pie, pro mě to ale navždy bude Hachis parmentier který mi připomíná bábušku v Beaune a zlatavý západ nad vinicemi :-)Budeme potřebovat pěkné, voňavé mleté maso, cibuli, mrkev, protlak, hrášek a bramborovou kaši.Nasekáme si jednu větší cibuli, osmažíme na sádle a přidáme dvě mrkve na… Celý článek ›
Kapsy se špenátem a fetou
Publikováno 18.03.2019 v 11:39 v kategorii food, přečteno: 31x
Skvěle se hodí na piknik do přírody, na svačinu... a hotové jsou raz dva.Dalo by se říct že jsou kapsy hodně podobné italským panzerotti.Nejprve si připravíme kvásek z 8g droždí a špetky cukru, necháme chvilku rozproudit kvasinky (5 minut). Do mísy odvážíme 400g hladké mouky, přidáme kvásek, 200 ml vlažné vody a 2 PL olivového oleje, špetku soli a vypracujeme pružné těsto. Rozdělíme ho na 4 díly a necháme pod utěrkou 20 minut zdvojnásobit objem. Poté… Celý článek ›
Gnocchi Capresse
Publikováno 18.03.2019 v 11:39 v kategorii food, přečteno: 21x
Osmažíme si cibuli, pokud chceme přidáme nakrájenou šunku, česnek a plechovku rajčat. Pokrájíme si i vaničku cherry rajčátek - ta čerstvá jsou ve výsledné chuti opravdu znát! a také hrst bazalky, přidáme do hrnce, dochutíme lžící consommé a přidáme i noky které v omáčce chvilku povaříme aby změkly. A ve finále vše vyklopíme do zapékací mísy, navrch naskládáme mozzarellu na plátky a zapečeme v troubě. Stačí 15 minut, jen dokud sýr hezky nezezlátne. Celý článek ›
Kuřecí řízek s jarním bramborovým salátem
Publikováno 18.03.2019 v 11:38 v kategorii food, přečteno: 25x
Kuřecí řízek netřeba představovat :-) Klasicky si prsa rozkrojíme, naklepeme, osolíme a opeříme z každé strany. Připravíme si talíř s moukou promíchanou s lžící červené papriky, talíř se strouhankou - může být mix s kukuřičnou nebo cornflaky a talíř s rozšlehaným vajíčkem do kterého přidáme pár lžic vody nebo piva. Obalíme a smažíme pozvolna ve vrstvě oleje.Na odlehčený/jarní bramborový salátek si uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a… Celý článek ›
Karbanátky z červené čočky
Publikováno 18.03.2019 v 11:38 v kategorii food, přečteno: 25x
Na 12-15 karbanátkůUvaříme si 200g červené čočky (trvá to asi 7 minut, pokud jí rozvaříte nic moc se neděje ale lepší je nějaká ta struktura :-), nakrájíme si cibuli, utřeme tři stroužky česneku a vše promícháme v míse spolu s hrstí majoránky, solí, pepřem, troškou ostré papriky, jedním vajíčkem a cca 3 PL strouhanky a 2 PL kukuřičné mouky. Rukama tvoříme placky (nebojte se udělat vyšší, jinak mají tendenci se trošku rozpadat) a buď smažíme na… Celý článek ›
Holandský řízek s bramborovou kaší
Publikováno 18.03.2019 v 11:38 v kategorii food, přečteno: 27x
Není to tak dávno co do naší domácnosti přibyl další pomocník - mlýnek, tradiční, český, pořádný :-)Takže se není co divit že od té doby si meleme tu svojí... a zrovna u takového receptu jako holanďan je to nezbytností.Budeme potřebovat: různé maso - můžete vybrat pro jemnější chuť kousek telecího, přidat kousek bůčku pro strukturu, nebo použít plecko což je asi nejčastější varianta a opět kousek tučnějšího ...záleží na vašich preferencích,… Celý článek ›
Corn Burger
Publikováno 18.03.2019 v 11:37 v kategorii food, přečteno: 25x
Osvěžující a lehké díky okurkové salse... stejně tak dobře by šel zkombinovat salát coleslaw, nebo avokádová salsa.Připravíme si kvásek z 20g čerstvého droždí a lžičky cukru, přidáme 10ml teplé vody a necháme na teplém místě 10min. Mezitím si odvážíme do misky 160ml teplé vody a 20ml oleje, přidáme půlku vajíčka a promícháme. Do mísy si odvážíme 275g hladké mouky, lžičku soli, promícháme a přidáme kvásek i tekuté suroviny. Propracujeme dokud… Celý článek ›
Krevety na másle a Cognacu s avokádovým tartarem
Publikováno 18.03.2019 v 11:37 v kategorii food, přečteno: 25x
Začneme přípravou avokádového tartaru - avokádo nakrájíme na kostičky, můžeme přidat pár cherry rajčátek, jarní cibulku, jalapeno papričku, lžičku majonézy, lžičku dijonské hořčice, zakápneme limetkou a dochutíme solí a pepřem. Promícháme a dáme chladit do lednice.Krevetky jen lehce osmažíme na trošce másla, česneku, kousku šalotky a lžíci cognacu. Dochutíme limetkou, solí, bílým pepřem a kapkou olivového oleje.Záleží na vás jestli chcete krevety… Celý článek ›