Galette Bretonne
Publikováno 18.03.2019 v 11:30 v kategorii food, přečteno: 24x
Každý, kdo ve Francii strávil nějaký ten čas nedá dopustit na galetty...nebo alespoň myslím, je to přeci super! Rychlé, jednoduché, díky pohankové mouce i zdravé, náplň může být lehká a svěží, nebo naopak kdo chce přidá si dávku sýra, slaniny... a máme varianty pro všechny :-))))Potřebujeme:150 g pohankové mouky1 vejce2 lžíce vody4 lžíce olivového lejesůl, pepřVšechny ingredience promícháme v míse a na kapce oleje smažíme na pánvi. Když máme… Celý článek ›
Králík s hořčičnou omáčkou a špeclemi
Publikováno 18.03.2019 v 11:29 v kategorii food, přečteno: 32x
Famózní recept!Mise:Králík, očištěný, naporcovanýSlaninapalice česnekuOmáčka: 250ml vývaru, 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky hrubozrnné, 1 lžíce medu, sůl, pepř, 60ml smetany, tymián, bílé víno (jen půl deci)Králíka si očistíme a naporcujeme, každý kousek ovineme dvěma plátky slaniny a vyskládáme jej do pekáčku. Palici česneku přepůlíme a přidáme ke králíkovi, smícháme si v misce vše na omáčku a zalijeme králíčka. Pečeme v troubě… Celý článek ›
Tikka Masala a Naan
Publikováno 18.03.2019 v 11:29 v kategorii food, přečteno: 112x
"Jako z indické" :-)Mise:kuřecí maso (potřené směsí koření, olivého oleje, naložené přes noc)směs koření: lžíce koriandru, 2 lžičky papriky, půl lžičky kurkumy, 2 lžičky gram masaly, lžička římského kímunastrouhaný zázvor 1 PLčesnek prolisovaný 1 lžíce4 bobkové listy2 větší cibule pokrájenéplechovka rajčatdva kelímky jogurtuNaan: 250g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 110ml mléka, sůl, lžička cukru, 2 lžíce olejeVše si… Celý článek ›
Dýňovo-čočkové pyré s tofu a slunečnicovou granolou
Publikováno 18.03.2019 v 11:28 v kategorii food, přečteno: 34x
Mise:1 cibule pokrájenámenší půlka dýně (asi 350g)180-200g červené čočkylžička římského kmínu a gram masaly, sůl, pepřna granolu: hrst slunečnicových semínek, sůl, medvědí česnek (nebo klasický), pár lžic olivového oleje - vše nasekáme, nebo rozmixujeme a promícháme s olejemV hrnci si zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou dýni na kostky a čočku, promícháme a zalijeme vývarem aby vše bylo ponořené. Za občasného míchání vaříme do měkka, poté… Celý článek ›
Pikantní kuřecí s rýžovým salátem
Publikováno 18.03.2019 v 11:28 v kategorii food, přečteno: 26x
takové ošizené Mexiko :-)Na pánvi si zatáhneme kuřecí stehenní plátky, dochutíme a dáme do pekáčku, troubu rozehřejeme na 180°C.Připravíme si marinádu:Osmažíme si cibulku, podlijeme troškou vína nebo cognacu, přidáme plechovku drcených rajčat, 2 lžíce medu, lžíci worcestru, sůl, pepř, citronovou šťávu, lžičku uzené papriky a nějaké bylinky, vše necháme chvilku provařit a poté nalijeme na maso, dáme do trouby na 30 až 40 minut, při takové teplotě… Celý článek ›
Kuřecí v omáčce z brandy a šťouchané brambory
Publikováno 18.03.2019 v 11:27 v kategorii food, přečteno: 27x
Aby to kuře nebylo tak nudné, brandy mu dodá šmrnc :-)Kuřecí prsa, nebo stehenní plátky zatáhneme na pánvi a oříšku másla, osolíme, opepříme a dáme stranou, do tepla. Osmažíme si šalotku, kterou podlijeme panákem brandy, necháme chvilku provařit, přidáme půl deci smetany a necháme chvilku redukovat. Mezitím si omáčku dochutíme citronovou šťávou, můžeme přidat i lžičku naloženého zeleného pepře pokud chceme, nebo jen nějakou čerstvou bylinku a na… Celý článek ›
Zelníky
Publikováno 18.03.2019 v 11:27 v kategorii food, přečteno: 32x
...žádná mouka = krásně nadýchané a křupavé zelníky!Připravíme si:200g brambor strouhaných na jemno200g brambor strouhaných nahrubo400g křimického zelí - vyždímaného a pokrájeného2 vajíčkadomácí škvarečky od babičky :-)sůl, pepř, majoránku, kmín, česnekVšechny suroviny smícháme v míse a poté tvoříme placičky, které smažíme na lžíci sádla z obou stran do krásné zlaté barvy a křupava... pokud nevynecháte škvarky vždy stačí jen troška… Celý článek ›
Concour des vins de Bourgogne, Karlovy Vary 2016
Publikováno 18.03.2019 v 11:27 v kategorii degustace, přečteno: 37x
I letošní ročník burgundské degustace v Karlových Varech provázela báječná atmosféra, neuvěřitelná vína a skvělá gastronomie!! :-)Šnek po BurgundskuVečerní menu v celé své kráseTerinka s krevetami a wakame salátkemÚžasný tuňák na rukolovém lůžkuTelecí ragout na víně s variací příloh Celý článek ›
Halušky s brynzou, škvarky a KOpReM
Publikováno 18.03.2019 v 11:26 v kategorii food, přečteno: 30x
:-) fantastická změna!! Úžasně svěží a lahodná kombinace, které by jste možná nevěřili a o to budete ještě více překvapení, tak jako já :-)Vždyť u nás se halušky dělají častěji než míchaná vajíčka, proto když jsem slyšela že kopr jim dá ještě level navíc, kroutila jsem hlavou...Osvědčeně a rychle si připravíme těsto na halušky - oloupeme a nastrouháme brambory, poté je nasekáme nožem na kaši a přidáme mouku. Co brambor, to lžíce hladké… Celý článek ›
Salát Ceasar
Publikováno 18.03.2019 v 11:25 v kategorii food, přečteno: 23x
Slavnou zálivku na Caesar připravíme: 3 PL majonézy, 3 filety ančoviček, stroužek česneku, 1 PL kaparů, 100 g strouhaného parmezánu a nějaké hoblinky, římský salát, krutonky, olivový olejŘímský salát důkladně propláchneme a nejlépe v odstředivce na salát osušíme, nakrájíme a přendáme do veliké mísy. V misce si smícháme všechny ingredience na zálivku: majonézu, jemně posekané ančovičky, utřený česnek a posekané kapary. Až před podáváním… Celý článek ›