Découvertessouriez vs mijotez

Články za měsíc Březen 2019

Křenová omáčka s bramborovými kroketami a šunkou

Publikováno 15.03.2019 v 16:18 v kategorii food, přečteno: 17x

Křen nejlépe od babičky ze zahrádky očistíme a nastrouháme.Pokrájíme si jednu cibuli a na oříšku másla jí necháme zesklovatět, přidáme půlku křenu, zalijeme vývarem a necháme provařit. Dochutíme solí, pepřem, kapkou citronové šťávy a přidáme zbylý křen, přilijeme smetanu, promixujeme do hladka a máme omáčku hotovou. (Pokud máte křen slabší povahy raději jej přidejte všechen až v závěru, zachová si tak více síly)Na bramborové krokety si… Celý článek ›


Candát na másle se zelenou čočkou a fenyklem

Publikováno 15.03.2019 v 16:18 v kategorii food, přečteno: 23x

Pokud máte doma rybáře jako já, jste určitě stejně rádi když o víkendu vypadne, vy máte klid, on zábavu a večer třeba něco i přinese :-)Na internetu najdete spoustu videí jak vykostit rybu a podle nich jsem se to víceméně naučila i já, takže směle do toho ;-)Rybku si nafiletujeme, z každé strany osolíme, opepříme, lehounce posypeme kukuřičnou moukou pro kůrčičku a rozpálíme pánev. Na lžíci přepuštěného másla rybu smažíme z každé strany pár minut,… Celý článek ›


Hot Dog podle Koko

Publikováno 15.03.2019 v 16:17 v kategorii food, přečteno: 39x

Uvědomila jsem si že léto je u konce a já ještě nepekla burgrové housky, to je u nás takový zvláštní jev... tak jsem si posvítila poprvé na domácí briošky na hot dog a také jsem jako u burgerů šla na jistotu, ke Koko :-)Na briošky:200g hladké mouky + 45g kukuřičné30g másla150ml vody a mléka půl na půl například (ono se dá klidně nahrazovat atd... pokud dáte jen mléko, budou houstičky víc "macdonaldovské" pokud zase jen vodu budou spíš houskové)půlka… Celý článek ›


Moussaka podle Akise

Publikováno 15.03.2019 v 16:17 v kategorii food, přečteno: 12x

Jasas :-)Tento recept najdete na youtube a je naprosto skvělý, vtipný a radost pohledět ;-)https://www.youtube.com/watch?v=Z_GcsR7Q99sStandardně se všechna zelenina do musaky smaží, tohle je recept ve kterém smažení nahradíme pečením - výsledek? klobouk dolů!Předehřejeme si troubu na 200°C a připravíme si zapékací mísu, kterou lehce vymažeme olivovým olejem.Lilek, cibuli a brambory nakrájíme na plátky, na 500g mletého masa budeme potřebovat tři brambory, jednu… Celý článek ›


Dýňový Hummus

Publikováno 15.03.2019 v 16:17 v kategorii food, přečteno: 16x

1 plechovka cizrnyšťáva z půlky citronudva stroužky česnekusezamový olej, nebo pasta tahinisůl, pepř, špetka uzené paprikypyré z půlky menší dýněDýni si rozkrojíme, vydlabeme semínka která můžeme následně očistit a upražit si je v troubě k polévce... nakrájíme ji na kostky a ty orestujeme spolu s jednou cibulí, přidáme sůl, pepř, tymián a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí, poté rozmixujeme na pyré a to dál používáme jako základ... například… Celý článek ›


Pstruh na bylinkách s bramborovým salátkem

Publikováno 15.03.2019 v 16:16 v kategorii food, přečteno: 14x

poslední vzpomínka na léto? :-) smutné, ale vynikající!Čerstvého pstruha z obou stran a také v dutině osolíme, opepříme, můžeme přidat trošku petrželky a nakrájíme si citron - 4 plátky a zbytek na osminky. Plátky vložíme dovnitř pstruha (dodají mu svěžest a nebude suchý). Rozpálíme si v pánvi přepuštěné máslo, nebo jen máslo do kterého přidáme trošku oleje aby se nám nepřipalovalo a pstroužky opékáme z každé strany asi 3 minutky, poté je dáme do… Celý článek ›


Lokše s karamelizovaným zelím a čertíkem

Publikováno 15.03.2019 v 16:16 v kategorii food, přečteno: 23x

ke sklence bílého, když ten nový, mimořádný ročník přichází na trh :-)Začneme bramborami, které uvaříme ve slupce, oloupeme a zpracujeme v těsto, které rozdělíme na 6 dílů a vyválíme tenké placky.400 g brambor + 120 g hladké mouky, špetka soliNa plotýnce nebo pánvi placky pečeme nasucho, dokud se nezačnou objevovat černé puchýřky. Placku otočíme, pečeme z druhé strany, přesuneme do mísy, potřeme troškou sádla a přikryjeme vždy utěrkou aby nám… Celý článek ›


Quiche s rajčaty a mozzarellou

Publikováno 15.03.2019 v 16:16 v kategorii food, přečteno: 21x

jiný doma poslední půl rok nejíme!jednou jsem si ho dala v la Tartiflette, jen tak bez větších emocí či očekávání a byla jsem úplně unešena :-) "přitom taková blbost" a ještě za pár korun, s minimem surovin, bez vejce nebo smetany...wauKřehké těsto na koláč si připravíme z hladké mouky 170g, másla 120g a vody 6PL.Těsto zpracujeme, necháme odležet, vyválíme a předpečeme.Na jeden koláč budeme potřebovat asi 4 rajčata na tenké plátky a dvě mozzarelly,… Celý článek ›


Zapečená mrkvová pomazánka

Publikováno 15.03.2019 v 16:16 v kategorii food, přečteno: 16x

podle Flo, je fakt moc dobrá!2 mrkve - očištěné a nastrouhané150 g nastrouhaného tvrdého sýra3 lžíce majonézy a 100 g tvarohu2 stroužky česneku, jarní cibulkaTroubu si předehřejeme na 180°C, ingredience nastrouháme a smícháme dohromady, namažeme silnější vrstvou chleby a zapečeme asi 10-15 minut. Celý článek ›


Kuře na liškách

Publikováno 15.03.2019 v 16:15 v kategorii food, přečteno: 25x

Vždy když dělám kuřátko na liškách vidím před sebou babiččinu zahrádku, hrad Kašperk a plný koš hub které s babičkou čistíme :-)Celé kuře, nebo jen čtvrtky omyjeme, osušíme a kořeníme všude kde se dostaneme. K ruce si vezmeme sůl, pepř, uzenou papriku, bylinky, petrželku a máslo kterým kuře "upatláme" ve finále.Troubu si předehřejeme na 220°C a mezitím si nakrájíme mrkev, jablko a kousek pórku. Očistíme lišky. Samozřejmě můžeme zeleninu různě… Celý článek ›