Audience Grand Cru Classé 2014
Publikováno 18.03.2019 v 11:20 v kategorii degustace, přečteno: 28x
Již 13. ročník této prestižní události na Pražském hradě tentokrát připadl na 9. a 10. února a v rámci tohoto ročníku jsme se mohli těšit na veliký souboj Merlotů proti Cabernetům a také na menu připravené monsieur David Charrier z restaurace Les Belles Perdrix de Troplong Mondot *
Degustace pro mě vyzněla lépe pro pravý břeh, i když jsem čekala pravý opak... Saint Emiliony a Pomeroly byly podle mě prostě konstantnější, rozmanitější a delší než vína z levého břehu. Přitom ročník 2014 právě poznamenal Merloty a hodně vinařství proto vsadila na větší zastoupení Cabernetů, a proto se čekala spíš nadvláda levého břehu, který je na Cabernetech postaven. Ovšem na pravém břehu musím říct skvěle pracovali s Cabernet Frac a podle mě to zvládli na výbornou!
Skvělý byl Troplong Mondot, Canon la Gaffelière, Figeac, Gazin, La Conseillante, Petit Village a pomyslnou třešničkou na dortu byly Sauterny, které se velmi podařily. Z levého břehu musím vypíchnout "obyčejné" Médocy! Poměr kvalita/cena je v tomto ročníku super! Jsou subtilní, taniny jsou vyzrálé, vína v sobě nemají náznaky zelených tónů. V Margaux jsme byli zklamaní z některých stálic s velkými jmény, ale naopak nezklamalo tradiční a elegantní Giscours, Brane Cantenac a překvapilo Lascombes! Asi největším překvapením pro mě byla nevyrovnanost a poměrná jednotvárnost vín ze Saint Julienu a Pauillacu. Nechce se mi, ale musím říct že Beychevelle byl úplně vedle :-( ještě že Julieny zachránil Léoville Barton, který se zařadil mezi TOP3 celé degustace a zkrátka nepřišel ani Léoville Poyferré... z Pauillacu to bohužel zachraňoval snad jen Grand Puy Lacoste a Saint Estéphe se také moc nepředvedl.
Večeře byla opět skvostná, David uvařil výborné menu! A prostory Španělské sálu vždy něco takového umocní...
MENU « CHÂTEAU TROPLONG MONDOT »
by David Charrier * michelin
Amuses bouche
Ústřice v sépiové pěně, makrela v aspiku s křenem, madlenka s chorizem
Huîtres, Maquereau demi-sel au vin blanc, Madeleine au chorizo
Champagne Louis Roererer Brut Premier - 9 l
podáváno v Rothmayerově sále
Krab / limeta/ kaviár/ pohanková sušenka
Tourteau / Citron vert / Caviar / Tuile sarrasin
S de Suduiraut 2014
Bordeaux AOC
Brzlík / vaječné suflé / lanýže
Oeuf / Ris de veau / Truffe
1.víno kategorie Grand Cru Classé – magnum
Kachní prsa / kachní jelítko / tuřín / pomeranč
Canard au sang « Burgaud » / Boudin noir / Navet / Orange
2.víno kategorie Grand Cru Classé – magnum
Bleu d'Auvergne jako nugát s toastovým chlebem
Bleu d´Auvergne façon nougat
3.víno kategorie Grand Cru Classé – magnum
Klementinky / cheesecake / kaštany
Clémentine / Café
Château Guiraud 2008
1er Cru Classé Sauternes
Petits fours:
želéTroplong Mondot / čokoláda / citronová tartelette
Pâte de fruits « Troplong Mondot », Eclair chocolat Guanaja, Tarte citron meringuée
Café & Armagnac
Podáváno v Rothmayerově sále
Krab / limeta/ kaviár/ pohanková sušenka |
Brzlík / vaječné suflé / lanýže |
Kachní prsa / kachní jelítko / tuřín / pomeranč |
Bleu d'Auvergne jako nugát s toastovým chlebem |
Klementinky / cheesecake / kaštany |
David Charrier |
Château Guiraud 2008 Impériale 6 Litr |
Španělský sál Pražského hradu |
Café Fara - Klentnice - sobotní oběd
Dostali jsme doporučení od místních a musím uznat, že oběd to byl skvělý!!! Asi nejvíc jsme byli odrovnaní z předkrmu a také z párování s víny vinařství Gala...
Vyuzené filátka kapra na čočkovém salátku s brynzovým cappuccinem a chipsy z bramborových slupek |
Variace bažanta - stehýnko, prsíčka s kapustičkami, chlebovou strouhankou a hummusem s demi glace |
Mousse z červené řepy s vanilkovým krémem, řepovým jus a prachem z bílé i hořké čokolády a řepovým chipsem |














Komentáře
Celkem 0 komentářů