Découvertessouriez vs mijotez

Audience Grand Cru Classé 2014

Publikováno 18.03.2019 v 11:20 v kategorii degustace, přečteno: 28x

_MTF1942.jpgJiž 13. ročník této prestižní události na Pražském hradě tentokrát připadl na 9. a 10. února a v rámci tohoto ročníku jsme se mohli těšit na veliký souboj Merlotů proti Cabernetům a také na menu připravené monsieur David Charrier z restaurace Les Belles Perdrix de Troplong Mondot *


Degustace pro mě vyzněla lépe pro pravý břeh, i když jsem čekala pravý opak... Saint Emiliony a Pomeroly byly podle mě prostě konstantnější, rozmanitější a delší než vína z levého břehu. Přitom ročník 2014 právě poznamenal Merloty a hodně vinařství proto vsadila na větší zastoupení Cabernetů, a proto se čekala spíš nadvláda levého břehu, který je na Cabernetech postaven. Ovšem na pravém břehu musím říct skvěle pracovali s Cabernet Frac a podle mě to zvládli na výbornou!

Skvělý byl Troplong Mondot, Canon la Gaffelière, Figeac, Gazin, La Conseillante, Petit Village a pomyslnou třešničkou na dortu byly Sauterny, které se velmi podařily. Z levého břehu musím vypíchnout "obyčejné" Médocy! Poměr kvalita/cena je v tomto ročníku super! Jsou subtilní, taniny jsou vyzrálé, vína v sobě nemají náznaky zelených tónů. V Margaux jsme byli zklamaní z některých stálic s velkými jmény, ale naopak nezklamalo tradiční a elegantní Giscours, Brane Cantenac a překvapilo Lascombes! Asi největším překvapením pro mě byla nevyrovnanost a poměrná jednotvárnost vín ze Saint Julienu a Pauillacu. Nechce se mi, ale musím říct že Beychevelle byl úplně vedle :-( ještě že Julieny zachránil Léoville Barton, který se zařadil mezi TOP3 celé degustace a zkrátka nepřišel ani Léoville Poyferré... z Pauillacu to bohužel zachraňoval snad jen Grand Puy Lacoste a Saint Estéphe se také moc nepředvedl.


Večeře byla opět skvostná, David uvařil výborné menu! A prostory Španělské sálu vždy něco takového umocní...

MENU « CHÂTEAU TROPLONG MONDOT »

by David Charrier * michelin


Amuses bouche

Ústřice v sépiové pěně, makrela v aspiku s křenem, madlenka s chorizem

Huîtres, Maquereau demi-sel au vin blanc, Madeleine au chorizo

Champagne Louis Roererer Brut Premier - 9 l

podáváno v Rothmayerově sále


Krab / limeta/ kaviár/ pohanková sušenka

Tourteau / Citron vert / Caviar / Tuile sarrasin

S de Suduiraut 2014

Bordeaux AOC


Brzlík / vaječné suflé / lanýže

Oeuf / Ris de veau / Truffe

1.víno kategorie Grand Cru Classé – magnum


Kachní prsa / kachní jelítko / tuřín / pomeranč

Canard au sang « Burgaud » / Boudin noir / Navet / Orange

2.víno kategorie Grand Cru Classé – magnum


Bleu d'Auvergne jako nugát s toastovým chlebem

Bleu d´Auvergne façon nougat

3.víno kategorie Grand Cru Classé – magnum


Klementinky / cheesecake / kaštany

Clémentine / Café

Château Guiraud 2008

1er Cru Classé Sauternes


Petits fours:

želéTroplong Mondot / čokoláda / citronová tartelette

Pâte de fruits « Troplong Mondot », Eclair chocolat Guanaja, Tarte citron meringuée

Café & Armagnac


Podáváno v Rothmayerově sále


IMG_20170210_205425.jpg

Krab / limeta/ kaviár/ pohanková sušenka


IMG_20170210_214044.jpg

Brzlík / vaječné suflé / lanýže


IMG_20170210_222733.jpg

Kachní prsa / kachní jelítko / tuřín / pomeranč


IMG_20170210_231251.jpg

Bleu d'Auvergne jako nugát s toastovým chlebem


IMG_20170211_000332.jpg

Klementinky / cheesecake / kaštany

_MTF2940.jpg

David Charrier

_MTF2922.jpg

Château Guiraud 2008 Impériale 6 Litr

_MTF2228.jpg

Španělský sál Pražského hradu


_MTF2288.jpg


_MTF2592.jpg




Café Fara - Klentnice - sobotní oběd

Dostali jsme doporučení od místních a musím uznat, že oběd to byl skvělý!!! Asi nejvíc jsme byli odrovnaní z předkrmu a také z párování s víny vinařství Gala...


FullSizeRender4.jpg

Vyuzené filátka kapra na čočkovém salátku s brynzovým cappuccinem a chipsy z bramborových slupek

FullSizeRender444.jpg

Variace bažanta - stehýnko, prsíčka s kapustičkami, chlebovou strouhankou a hummusem s demi glace

FullSizeRender4444.jpg


FullSizeRender44.jpg

Mousse z červené řepy s vanilkovým krémem, řepovým jus a prachem z bílé i hořké čokolády a řepovým chipsem







Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?