BORDEAUX
Publikováno 18.03.2019 v 11:19 v kategorii cestování za..., přečteno: 46x
:-) "Bordeaux je nesporně to nejkrásnější město Francie" Stendhal |
Bordeaux je moje srdcovka! Když jsem ve Francii začínala, Bordeaux jsem nemohla přijít na jméno, ostatně jako mnoho lidí. Bordeaux totiž musíte zažít, jinak nepochopíte jak výjimečné je :-)
Je neskutečně pestré! není tak solitérní jako Bourgogne, je to jeden veliký byznys, ale pokud tu strávíte nějaký čas, prostě si ho zamilujete.
Já jsem měla to štěstí zde strávit několik let za sebou vždy čtvrt roku a bylo to úžasné! Víkendy strávené na promenádě v Bordeaux, u Atlantiku, nebo jen výlety po okolí...
Do Bordeaux se nejlépe dostanete s Voloteou, a to třeba i za dvě eura!! Já číhám ceny tak jednou týdně během jara a většinou se mi povede za 5 eur let do Toulouse, pak TGV za 15 eur do Bordeaux a zase nějakých 5 až 7 euro let do Prahy. Kde jsou ty časy když jsem tam létala skorem za desítku s príma přestupem na CDG (Charles de Gaulle Paris), kde mi ani nevím kolikrát ztratili kufr (paní na reklamacích v Praze mě jeden čas už znala, včetně mojí kategorie kufru atd... "jejej vy máte ale kliku, zase kufr kategorie II. modrý?":-D naštěstí jsem pokaždé měla kliku na vstřícný personál letiště Praha!)... což znamená, že se přes Paříž můžete svést také s ČSA/Air France a v Paříži buď přestoupit na let až do Bordeaux Mérignanc, nebo vzít v Paříži TGV, které je v BX asi za 4 hodinky a můžete to zkombinovat s obědem v Paříži, jelikož se budete muset dostat na Gare de Montparnasse a cestou neodoláte.
10 choses qu'il faut absolument faire à BX!
1. Cap Ferret - Ocean Atlantique
Co může být lepšího, než mít oceán za humny? Proto když se zeptáte někoho z Bordeaux kam jede letos na dovolenou, odpoví vám na 90% "Cap Ferret"
Dostanete se sem autem, vlakem přes Arcachon a pak lodí (což je nejdražší varianta, ale jednou to za to stojí, protože na lodi si vše dobře prohlédnete) a potom low cost autobusem TransGironde (zpáteční za 4,2 eur), mimochodem s trochou přípravy a jízdními řády budete tyto linky využívat klidně celou dovolenou (oproti SNCF se opravdu vyplatí)! Pokud si nebudete půjčovat auto.
Pozor! Pokud je opravdu hezky a je víkend, bývají autobusy zcela plné a nejlepší je tedy využít rezervace, nebo při nejmenším se dostat na výchozí stanici, což je Gare de Saint Jean! Jinak se vám jako jednou i nám stane, že čekáte na nějaké zastávce a busy jen projíždí, ani nestaví a na světelné tabulce jim jen bliká COMPLET... Pokud máte na výběr, nechte oceán na všední den, prostor je to nekonečný, není to tedy o tom, že by u oceánu byla hlava na hlavě, ale cesta bude děsivá!
Rozhodně se nenechte ukolébat s "obyčejným" Bassin d´Arcachon! Překvapilo mě kolik lidí bylo na Cap Ferret, ale dlouho netušili že "na druhé straně" je opravdový Oceán :-D
sépie v l´Escale, Cap Ferret |
Dojeďte tedy ideálně až k majáku Le Phare du Cap Ferret, kde můžete vystoupat nahoru, nebo si jen prohlédnout bunkr který tu je zachovalý a přístupný veřejnosti. Poté se přesuňte první cestou po levé straně na pláž (čím dřív, tím víc bunkrů na pláži), rozbalte nějaký malý piknik (ideálně z dobrot, které jste nakoupili v Bordeaux, cestou na autobus), užijte si ten nespoutaný oceán a vydejte se směrem do centra (pěšky, nebo pokud jste se trošku spálili a máte toho plný žabky, od Plage de l'océan jede malý vláček), kde si dáte skvělý pozdní oběd v restauraci L'Escale (na kterou nedám dopustit a odkud máte krásný výhled na největší dunu v Evropě - Dune du Pilat), ale musím zmínit i Chez Hortense, která se nachází na opačné straně, na samém výběžku a milují ji místní! Nebo luxusnější variantu Le Pinasse Café, vedle l´Escaly. A nakonec bohužel, cesta zpět :-(
casse-crôute |
Pokud by jste ještě našli nějaký čas doporučuji degustaci ústřic a k tomu něco o nich v některé z Cabanne, seznam najdete na internetu, za mě určitě La Cabanne 57.
2. Arcachon a Dune du Pilat
Do Arcachonu se nejlépe dostanete vlakem, nebo výhodněji opět autobusem. Oproti Cap Ferret to zde opravdu žije, je tu dost lidí i turistů a samotný Arcachon by takový hit nebyl, ale...!!
Najdete zde největší dunu v Evropě - Dune du Pilat - což je obrovské lákadlo!
A banc d'Arguin s křišťálovou vodou, z které se vám ne a nebude chtít.
* pokud by jste se chtěli vyhnout velikým vlnám, studené vodě... ještě je tu Lac d´Hourtin-Carcans, nebo Étang de Lacanau. Taková válečka, sladká voda (jedno je jezero, druhé nádrž), žádné vlny, lodičky, kolem je spousta barů a večer to tu žije!! Vždycky jsme sem z Ch. Beychevelle jezdili spláchnout zpocená těla z vinice a pak nikdy včas neodjeli, ráno hlavy jako střep a dokola ty samé klišé - příště pojedeme včas, už nikdy nebudu pít... atd :-D
Pokud by jste chtěli, můžete odtud zajet ještě dál, až k oceánu, kde jsou také hezké pláže (například Lacanau), ale bývá tu hodně lidí.
3. Saint Emilion
Přímo v Saint Emilion a poté chvilku v Côtes de Castillon jsem byla čtvrt roku a hodně si to zde prošla (on vám k tomu totiž stačí den, dva :-D) takže za čtvrt roku to tu máte prolezlé skrz na skrz.
Návštěvu Saint Emilionu musíte spojit s degustací na některém château, přece by jste se neošidili o skvělé Merloty z pravého břehu. Poté si udělejte procházku po historických hradbách a opevnění města, které je od roku 1999 zapsané na seznamu UNESCO. Zastavte se v malebném srdci městečka na oběd (L´Envers du Décor, nebo ještě lépe Lard et Bouchon!! skvělá kuchyně, mňam! jen si vzpomenu, sbíhají se mi sliny :-)) a pokud budete mít ještě chvilku, udělejte si vyjížďku po okolí až do Côtes de Castillon. Kde vřele doporučuji restauraci Comptoir de Genés - Saint Genés de Castillon a vinařství Château d´Aiguilhe, kde jsem vinifikovala ročník 2011 a to místo si zamilovala.
Château d´Aiguilhe |
Canon La Gaffelière - remontage |
4. Restaurants gourmandes
La Boule d´Or - Moulis en Médoc
- zde to stojí především na majitelích, kteří před/za vámi hází na rozpálený rošt kusy hovězího a nikdy jim nezmizí úsměv z tváře! Jídlo je tu dokonale vychucené, bez zbytečných hrátek na talíři, jde tu především o chuť.
Le Saint Julien restaurant - Saint Julien
- vytříbená gastronomie a především ohromný sklep a zapálený sommelier.
Le Belle Perdrix - Troplong Mondot
- tato restaurace nefunguje dlouho a už se pyšní hvězdičkou v michelinu! Jídlo je vynikající! Nápadité, sezónní a samozřejmě ho zde kombinují s mimořádnými víny.
Le Savoie - Margaux
Salade de gésier, foie gras a magrets de canard |
- v La Savoi se vám může podařit skvělý zážitek, nebo taky ne, bohužel :-( hodně to tu padá na obsluze, která občas prostě neví která bije a dokáže vám úplně zkazit jídlo, díky pomalé nebo neúplné objednávce, naprostí mistři tu jsou v popletené objednávce vína, jeho pomalém servisu... a tím se dostáváme k jádru - čekáte na víno, pak přijde jiné, opět čekáte, pak jim trvá servis půl hodiny a nakonec pijete teplé víno se studeným pokrmem... to bych je vždycky mlátila! Hlavní číšník je schopný chlapík a kuchař taky umí, a to by vás naštvalo nejvíc, že jim to kazí pár "posluhovačů", ale jídlo je zde opravdu velmi dobré! Většinou se jedná o tradiční kuchyni, žádné veliké inovace a zdobení, prostě dobrý kus masa na víně, foie gras od známých dodavatelů a čerstvé ovoce opravdové chuti jako dezert.
Lion d´Or - Arcins
- gastronomie se tu hezky snoubí s víny, jejich specialitami jsou pokrmy ze zvěřiny, králíka a telecího. Rozhodně zde nevynechte typický zákusek pro Bordeaux - Le Canelé de Bordeaux - jsou zdejší specialitou.
Le Bontemps - Cussac Fort Médoc
pstruh lososovitý se šafránovou rýží a omáčkou beurre blanc, koprový olej |
- jednoduchá restaurace, dobré ceny, sezónní suroviny
Café Lavinal - Bages
- vesnice, kterou si Château Lynch Bages postavilo samo pro sebe :-D ...Ne tak úplně samozřejmě, ale něco pravdy na tom je. Původní vesnička Bages kousíček od Pauillacu by už dávno zanikla, ale rodina (magnáti) Cazes byla proti a tak se spolehli jen samy na sebe a tradice zachovali. Najdete zde pekařství, řeznictví, květiny, drobné nepotřebnosti a bistro Café Lavinale, které nabízí skvělou gastronomii, i polední menu za 11,5!
Ch. Paveil de Luze, oběd... drůbeží terinka se zeleninou |
Café Lavinal - steak z tuňáka a grepový salátek |
Château Angélus, degustační večeře (stage)
Degustační oběd Château Pontet Canet (EnPrimeur)
ústřice a Sauternes - mimořádná kombinace!!!! dám klidně ruku do ohně:) |
Výběr sýrů :-) |
Drůbeží terinka se zeleninou, grilovanou čekankou a demi glace |
Hovězí ve šťávě, máslová zelenina |
5. Châteaux
Nejprestižnější châteaux se vám nepodaří navštívit bez předchozí domluvy, a to zprostředkované nejčastěji négociantem, ale to vůbec nevadí, naopak vína dostupnější a méně strukturovaná se vám budou degustovat o hodně lépe a spíš je pochopíte. A hodně skvělých châteaux degustační prohlídky dělají, nechají vás nakouknout do sklepů, do výroby a vysvětlí vaše zvídavé dotazy.
(pro mě orientačně)
MÉDOC
Château Pichon Baron - předloha pro zámek Disneyho |
First Growths (Premiers Crus )
Lafite Rothschild
Margaux
Second Growths (Deuxiemes Crus )
Château Giscours, Margaux |
Rauzan Segla
Rauzan Gassies
Leoville Las Cases
Leoville Barton
Dufort Vivens
Gruaud Larose
Lascombes
Brane Cantenac
Pichon Longueville Baron
Pichon Comtesse Lalande
Ducru Beaucaillou
Third Growths (Troisiemes Crus)
Château Latour |
Kirwan
d’Issan
Lagrange
Langoa Barton
Giscours
Malescot St. Exupery
Boyd Cantenac
Cantenac Brown
Palmer
La Lagune
Desmirail
Calon Segur
Ferriere
Fourth Growths (Quatriemes Crus)
Château Beychevelle |
Saint-Pierre
Talbot
Duhart Milon
Branaire Ducru
Pouget
La Tour Carnet
Lafon Rochet
Beychevelle
Prieure Lichine
Fifth Growths (Cinquiemes Crus)
Pontet Canet
Batailley
Haut Batailley
Grand Puy Lacoste
Grand Puy Ducasse
Lynch Moussas
Dauzac
d’Armailhac
Du Tertre
Haut Bages Liberal
Pedesclaux
Château Margaux |
Belgrave
Camensac
Cos Labory
Clerc Milon
Croizet Bages
SAUTERNES, BARSAC
Premier Cru Supérieur
First Growth Premiers Crus
La Tour Blanche
Lafaurie-Peyraguey
Clos Haut Peyraguey
Rayne Vigneau
Suduiraut
Coutet
Climens
Guiraud
Rieussec
Raubaud Promis
SAINT EMILION
Premiers Grands Crus Classés A
Château Angelus (A)
Château Ausone (A)
Château Cheval Blanc (A)
ChâteauPavie (A)
Premiers Grands Crus Classés B
Château Beausejour Duffau -Lagarrosse
Château Beau-Sejour Becot
Château Belair-Monange
ChâteauCanon
ChâteauCanon La Gaffeliere
Château Figeac
Clos Fourtet
ChâteauLa Gaffeliere
Château Larcis Ducasse
La Mondotte
Château Pavie Macquin
Château Troplong Mondot
Château Trotte Vieille
Valandraud
POMEROL, interessant
Cité du Vins |
6. Bordeaux
Quinconces |
-Quinconces -největší náměstí v celé Francii a jedno z největších v Evropě! Dominuje zde sousoší a zároveň fontána vzdávající hold všem, kteří padli bojích o Bordeaux.
- Opéra - z 18. století, hraje se zde balet a opera a hodně lidí tento sbor zná, protože spolupracuje s naším Národním divadlem.
- Rue St. Catherine - nákupy, občerstvení, animace... to vše nabízí pestrobarevná a nacpaná ulice, kde se potkává celé Bordeaux.
- Place de la Bourse - aaaaaach :-) pro milovníky vín je to povinná zastávka, pro ostatní osvěžující :-) před věhlasnou a monumentální burzou si sedněte v rozsáhlém parku vedle Garonny, nebo jděte rovnou dovádět na "zrcadlo" - plácek před burzou zalitý vodou, každou chvilku rozprašuje novou dávku a v letních parních dnech se tu vydovádí i dospělí ;-)
- Saint Michele Basilique
- Grosse cloche de Bordeaux - dříve zdejší zvon (7 750 kg) varoval obyvatelé před požárem. Je krásná hlavně večer, kdy je nasvícená a je to jedno z posledních míst, kde je
takto patrný vstup do města.
Place de la Bourse |
- Cathédrale Saint André a Tour Pey-Berland - románská katedrála, která je velmi zajímavá díky zařazení do UNESCA, a to jako součást poutnické cesty do Santiaga de Compostela. Přilehlá věž je zvonice, která byla postavena bokem, aby nenarušovala statiku katedrály a vy si můžete za menší poplatek vystoupat nahoru - odkud je překrásný výhled na celé Bordeaux!!! Jen pozor na frontu, bývá veliký zájem a třeba 45 min před koncem otevírací doby přijde pán, začne počítat, ukáže pomyslnou čáru a pokud jste za... jste v ...
- Marché des Capucins - nevzhledná budova, obřích rozměrů uvnitř skrývá gurmánské origie :-) Klidně se tu můžete jen projít a nechat oči přecházet od neodolatelné zeleniny, ovoce,
Grosse Cloche |
naložených oliv, tapenád a past, drůbeže, masa, ryb, mořských plodů, sýrů a klobásek...ale nevěřím, že by jste odolali ;-)
- Place de la Victoire - naše srdcovka atd :-) na tomto náměstí Bordeaux najdete několik památek, mnoho barů na irský styl a každý fotbal to tu vře.
- La Cité du Vins - nová, moderní budova nabízí neskutečné možnosti v objevování vína, vinohradnictví, degustace a cokoliv dalšího vás napadne. Interaktivní prostory lákají turisty, milovníky i amatéry, vše můžete zakončit v restauraci s luxusním výhledem buď obědem, nebo "jen" degustací. Vstupné není zanedbatelné, ale stojí za to a nechte si dostatek času!
Saint André Cathédrale |
Tour de Bey |
Avokádový tartar, krevety |
steak z hovězího, karotkové pyré, bramborový fondán |
7. Cognac
Z Bordeaux se také skvěle a za chvilku dostanete do města Cognac. A co jiného v Cognacu, než zajít na degustaci k některému z malých a rodinných výrobců, poté kouknout do muzea a výlet zakončit v některé ze skvělých restaurací přímo u kruhového objezdu, kde se setkávají hlavní ulice Victor Hugo, Jean Monette a Rochereau.
Zajímavostí v Cognacu pro mě byla skladba menu a jídla vůbec. K něčemu takovému, v takovém kraji... když jsem zjistila jak zde milují mořské plody a hlavně ústřice a to vše kombinují bravurně!! právě s cognacem... Proč také ne? Mají to od oceánu kousek, vždy se touto cestou zásobovala Paříž a psst, ale odtud (a ještě více ze severu) pochází slavná kombinace les huitres aux vinaigre de l'echalote, což jsou ústřice zastříknuté směsí vinného octa, šalotky, verjusu (mošt z nezralých vinných hroznů, neutrální chutě i vůně, pouze dodává do pokrmů kyselinku) a někdy i kapky olivového oleje. Místní říkají, že tento recept vzniknul protože v dobách kdy cesta do Paříže trvala dlouho a bez možnosti většího chlazení, se stávalo že ústřice k nim přišly ne tak zcela fresh, tak je zastříkli touto směsí a Pařížané si mlaskali, zatímco se jim škodolibě smáli u pobřeží :-) a já za sebe dodávám, že jako mladší jsem ústřice nenáviděla, a tento prostý mixík mi otevřel oči a od té doby kohokoliv potkám, že nejí ústřice, doporučuji mu začít nejdřív s vinaigre á l´echalote (často to funguje, pokud patříte k této skupině)!























Komentáře
Celkem 0 komentářů