Chandeleur 2016 - tedy Hromnice
Publikováno 18.03.2019 v 11:49 v kategorii food, přečteno: 45x
Přiznávám se že letos jsem úplně zazdila svátek Tří králů!! To bylo samé hory sem, hory tam a nakonec jsem zvažovala jestli koupit kousek Galette des rois alespoň u Tartelette na náměstí...
A tak nezbylo než vyhlížet svátek Chandeleur jako malou záplatu :-)
Podle tradice by jste měli v tento den udělat palačinky, nebo nějaké placky ať už bramborové, nebo třeba tortilu (prostě něco kulatého představující slunce a příchod jara)... jednou rukou obracet a v druhé držet minci (pro štěstí a blahobyt v nadcházejícím roce).
Receptem na palačinky asi nikoho nevytrhnete, ale s náplněmi se kouzlit dá!
Základní těsto na palačinky je asi (podle savosti mouky):
3 vejce
300ml plnotučného mléka, nebo klidně smetany a trošku vody (pro domácnosti bez mléka)
160g hladké mouky
špetka soli, bylinky - skvělé je oregano (pokud děláme slané samosebou)
Těsto si promícháme a pokud máme čas, můžeme ho dát na půl hodinky do lednice - hezky se rozleží.
Na rozpálené pánvičce potom na kapičce oleje opékáme palačinky z obou stran, ze začátku to pojede pomalu ale pak už to bude fofr :-)
A mezitím si, podle toho jak se rozhodneme palačinky plnit, už připravujeme vložku.
Můžeme si na vedlejší plotýnku jen hodit pánvičku a na ní špenát, přiklopíme pokličkou, necháme změknout, dochutíme jen lžičkou dijonské hořčice, solí, pepřem a bylinkou a necháme vychladnout.
Pokrájíme si sýry, nebo klidně uzeninu a hotové palačinky plníme podle chuti.
Vrstva špenátu, kolečka kozího sýru.
Vrstva špenátu, na proužky nakrájené comté.
Trošku mazacího sýru, plátky lovečáku, uzeniny nebo čabajky, na kolečka papričku jalapenos.

Komentáře
Celkem 0 komentářů