Goût de France 21. března 2018, degustační večeře s víny na počest francouzské gastronomie
Publikováno 15.03.2019 v 16:09 v kategorii degustační večeře, přečteno: 32x
V Klubovce se vytáhli! Fantastické, nasazení patrné od prvního okamžiku a kdybych hned druhé ráno neodlétala do Bologni, napsala bych to opravdu dřív :-)
Goût de France 21. března 2018
restaurace Klubovka FCVP, Štruncovy sady, Plzeň
Degustační večeře s víny na počest francouzské gastronomie
Amuse-bouche
salátek s chobotnicí / tataráček z Angusu
Roederer Brut Premier - starší šarže, Louis Roederer
...lepší kombinací byl v tomto případě masový tatarák, mastnota a kyselinka to je nerozlučná dvojka v párování.
***
Chřestový krém, řeřicha
Blanc de blancs 2008, Louis Roederer
Savennieres Le Bel Ouvrage 2014, Damien Laureau
Tourraine sauvignon Les 32 Rangs 2017, Domaine des Corbillières
..."obyčejný" Sauvignon z Tourraine překvapil! Je v úžasné kondici, šťavnatý a ovocný... Blanc de blancs vytvořil zase neuvěřitelné krémovou kombinaci, snad jen od Savenniéru se čekalo víc.
***
Filátko z candáta, kmín, máslo, domácí černý chléb
INITIAL Blanc de blancs GC, Jacques Selosse
Meursault-Charmes 1er Cru Baherze de Lanlay 2010, Hospices de Beaune
Bourgogne Chardonnay Les Chataigners 2014, Domaine Hubert Lamy
...všechny tři kombinace dali jídlu jiný rozměr! Bylo až neuvěřitelné jak se jídlo s víny měnilo, při Champagne byla chuť spíše zemitější, nazrálejší... Meursault chutě vystřelilo k máslovým a minerálním tónům, krásně vše harmonicky sladilo, zatímco základní Bourgogne dalo vyniknout spíše pokrmu a jen v lehkosti jej doprovodilo.
***
Zelenohorská panenka, kedlubna, šťouchané brambory, konfitovaný česnek
Cuvée des Caudalies Rosé, Champagne de Sousa
Corton Renardes 2010, Lucien le Moine
Inopia Côtes du Rhone villages rouge 2014, Lucien le Moine
...opět velmi zajímavé kombinace, ale ze všech jednoznačně vybočila ta s Cortonem! Ač bylo na začátku pochybností, jestli na jemnou úpravu panenky nebude Corton moc, nakonec se panenka popasovala s tímto věhlasným kopcem a vznikla strašně šťavnatá a podmanivá chuť.
***
Francouzský selský sýr
Brut Premier 2003, Louis Roederer
Château Beychevelle, 4ème Grand Cru Classé Saint Julien
Givry rouge 1er Cru A vigne rouge 2011, Domaine Lumpp
...další překvapení večera :-) kdo by čekal že Beychevelle všechny ostatní pošle do druhé ligy, ten by se mýlil! A kdo by vsadil na vyzrálé Bourgogne, protože to si také se sýry rozumí, opět by šlápnul vedle! Vítězem se jednoznačně stal Brut 2003! Ta okouzlující chuť a vůně švestek, zdá se mi o ní do dnes :-)
***
Plzeňské rozpeky, švestky, crème fraîche
Ch. d´Yquem 2005, Premier Cru Supérieur Sauternernes
Pineau des Charentes, Daniel Bouju
...tady už nám došla slova, resp. superlativy :-) d´Yquem nepřekvapil, všechny naprosto odrovnal! Ta úžasná mastnota, právem má svou vlastní apelační kategorii!





Komentáře
Celkem 0 komentářů