Hovězí guláš podle Kulaťáku
Publikováno 18.03.2019 v 11:45 v kategorii food, přečteno: 34x
...na plzeňském pivě, servírovaný se strouhaným křenem a houskovým knedlíkem.
Když jsme byli na obědě u Kulaťáku naši kamarádi z Francie samosebou volili guláš, svíčkovou, řízek, guláš, kačku, guláš... a takhle dokola :-) my jsme naopak české speciality vynechali a musím říct že když donesli zmíněný guláš... to byla vůně!! Ještě nikdy jsem ho takto servírovaný neviděla, s cibulí jasně, to je klasika ale s křenem? To jsme museli vyzkoušet...
Očistíme (jen zlehka, je to přece guláš) hovězí maso - ideálně kližku, ale klidně i hezké přední, či lopatku jako my a nakrájíme ho na kostky. Nakrájíme si nahrubo cibuli - říká se stejně jako masa co do objemu, nikoliv váhy - a já musím po tomto receptu vyloženě nesouhlasit! Schválně zkuste dát cibule stejně jako masa co do váhy ... pěkně si pobrečíte a nakonec bude cibule přes půl hrnce, ale pojďte do toho! Na dvou lžících sádla cibuli opékáme do hněda, pozvolně aby se nespálila, bude to trvat asi půl hodinky, průběžně mícháme a můžeme se zatím pustit do knedlíků.
Když je cibule udělaná - skoro jak chutney - vložíme do hrnce maso, opékáme ze všech stran a po chvilce přidáme koření: kmín, sladkou papriku, pálivou papriku, trošku uzené, malý rajčatový protlak, majoránku, bobkový list, sůl a pepř. Zalijeme jedním pivem a ještě litrem hovězího vývaru. Necháme pomalu dusit 3 hodinky.
Na houskové knedlíky si v míse smícháme 500g hrubé mouky s lžičkou soli, do důlku nalijeme trošku teplého mléka (celkem si ohřejeme 250ml) a rozdrobíme 10g droždí, přidáme lžičku cukru a lehce promícháme na kašičku, necháme 5 min v teple odpočinout.
Pak přidáme zbylé mléko, jedno vajíčko a nakrájený rohlík na kostičky, promícháme a pod utěrkou dáme do tepla na 30 minut.
Uvaříme si vodu, kterou osolíme a z těsta vytvarujeme dvě šišky, vložíme do vroucí vody a z každé strany vaříme 9 min. Po vyjmutí knedlík na několika místech propíchneme a nakrájíme.
Ještě nám zbývá nastrouhat na jemno křen, můžeme přidat jedno jablko pro zjemnění a servírujeme s gulášem a houskovým knedlíkem.

Komentáře
Celkem 0 komentářů