Hummus
Publikováno 18.03.2019 v 11:35 v kategorii food, přečteno: 24x
do hummusu jsem se zamilovala ve Francii, už před lety naprosto běžně dostupná pasta za euro, kterou jsme se ládovali k zelenině, kukuřičným chipsům, grilovanému masu ... :-)
Když jsem ho poprvé přivezla do Čech nikdo ani nevěděl co to vůbec je cizrna :-( ...pravda je to asi deset let, ale ještě před pěti lety se konzerva cizrny dala koupit pouze v Makru! Takže zase takový pravěk to není.
Že si dnes můžeme koupit cizrnu v plechu běžně v marketu je prostě pecka! Dokonce i hotový hummus! Wau! ...i když za těch 50 Kč si přeci jen udělám radši doma dvě porce... protože vyklopit plechovku do misky a ponořit do ní tyčák, to mi za to fakt stojí :-)
takže jak už bylo zmíněno - pouze dáme do misky scezenou cizrnu z konzervy, přidáme šťávu z půlky citronu, lžíci olivového oleje a česnek podle chuti. Dochutíme pepřem, solí a můžeme i jalapeno papričkou, petrželkou nebo paprikou. Nezaměnitelnou chuť dodává také římský kmín a tahini pasta, ale je to na vás... na někoho je římský kmín až moc aromatizovaný a tahini všude nekoupíte. Za mě - trošku kmínu ano, tahini nahradíme v pohodě troškou drceného sezamu.
Pokud ho chceme uchovat, zakápneme olivovým olejem aby neosychal. Výborný je k plackám pita, naan, paratha... ke grilovaným masům a zelenině a také k syrové zelenině kterou do něj namáčíme.. Takto je hummus velmi populární například ve Skotsku, kde zkouší nahrazovat nezdravé chipsy a více zařazovat zeleninu do jídelníčku ;-)


Komentáře
Celkem 0 komentářů