Kozí duo :-), brillant savarin a Meursault "Les Narvaux" Domaine Chavy-Chouet 2009
Publikováno 18.03.2019 v 11:21 v kategorii degustace, přečteno: 35x
a k tomu pohárek Meursault 2009, Domaine Chavy-Chouet "Les Narvaux"
"degustace" nebo spíš prkýnko s kozími sýry doplnil tentokrát i brillat savarin a klobáska, která snad překvapila nejvíc z celého večera :-)
Brillat Savarin - je kravský sýr s minimálně 75 % tuku, což z něj dělá spíš takové delikátní máslo :-) "můžeš si to ráno mazat na chleba". Tento sýr snese velmi dobře i teplou úpravu a velmi dobře se kombinuje s uzeninami, je samozřejmě delikátně máslový až se rozplývá na jazyku :-)
saucisson sec fumé - na trzích se často nabízí přes 20 různých příchutí klobásek a vy tak i po letech co je vozíte domů najednou narazíte na nějaký, který jste ještě nezkusili. V našem případě většinou sázíme na jistotu - s kachním masem, s divočákem, s beauforem, s medvědím česnekem... a tentokrát jsem sáhla po "obyčejném" fumé, dost skepticky přiznám se, ale co, ten jsme přece ještě nezkusili. No a musím říct, že se zařadí na list stálic! Je jemnější než ostatní varianty, vůbec není obyčejný, je krásně zauzený a nás opravdu mile překvapil.
Crottin de Chavignol - je naprosto úžasný a můj nejoblíbenější kozí sýr z Loiry, který má své AOC již od roku 1976. Pochází z okolí Sancerre, takže se k němu i skvěle hodí Sancerre, jak jinak :-) nebo jiný dobrý, suchý, minerální Sauvignon. Pokud ho potom zakápnete opravdu kvalitním olivovým olejem, máte během chvilky, prakticky bez práce, tradiční a výbornou pochoutku.
Sainte Maure de Touraine - je oproti Crottinu výraznější v chuti, je rozmanitější a poznáte ho velice snadno a rychle díky slámce, která je uprostřed sýru a tvaru válečku s popelem na povrchu. Tento sýr je opravdu nejlepší prostě jen tak, sám si vystačí.
Meursault "Les Narvaux" 2009, Domaine Chavy-Chouet -Vína z vesničky Meursault se stala pro celý svět synonymem a vzorem pro extraktivní a silná vína z odrůdy Chardonnay. Osobitý rustikální styl Huberta Chavyho zaujme už při prvním kontaktu s vůní. Výrazné tóny citrusové kůry, dřeva, meduňky a jemně i lískového oříšku vyvolávají nutkání se k této mnohovrstevnaté vůni znovu vracet. Chuť je stejně bohatá jako vůně a je ještě rozšířená o jemné tóny mandlí, chlebové kůrky a čerstvě stlučeného másla, tak typické pro Meursault.


Komentáře
Celkem 0 komentářů