Découvertessouriez vs mijotez

La tartiflette

Publikováno 18.03.2019 v 11:49 v kategorii food, přečteno: 21x

IMG_8728.JPGSavojská specialita kterou hravě připravíte doma, nebo i za "polních" podmínek... a chybět nesmí cornichonky a samosebou Aprémont nebo Roussette!!!Pokud jste abstinenti raději se do tohoto pokrmu ani nepouštějte :-) v Savojsku se říká (a vlastně v celé Francii i Švýcarsku, jelikož stejně jako každá regionální specialita i tato se liší krajem a každý má ten zaručeně nejlepší recept), že tuto pochoutku musíte zapíjet místním vínem!!! Stejně jako ostatní sýrové speciality Alp jsou i tartiflette připravené s velkou dávkou sýra, který je velmi tučný a zapíjet ho vodou vás bude bolet. Takové množství rozpuštěného sýra jednoduše v žaludku ztvrdne a bude vám velmi těžko. Proto se zde pije zmíněný Aprémont, Roussette, Jacquère a další vína bohatá na kyseliny, které vám pomůžou krásně vytrávit :-)

FullSizeRender2.jpgNa tartifletty si připravíme brambory vařené ve slupce, které po zchladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky. Nakrájíme si nadrobno šalotku, slaninu a vše začneme střídavě vrstvit do zapékací mísy. Navrch přijde pár lžic créme fraîche, tedy zakysané smetany a vše zakryjeme Reblochonem rozkrojeným napůl. Dáme zapéct do trouby - pozor - téměř vždy sýr se smetanou začnou krásně pěnit a trošku přetékat.

IMG_8729.JPGPodáváme se zeleným salátem se zálivkou z láku z cornichonků, hořčice, olivového oleje, lžíce créme fraîche, pepřem a solí a již zmíněným vínem :-)




Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?