La tartiflette
Publikováno 18.03.2019 v 11:49 v kategorii food, přečteno: 21x
Savojská specialita kterou hravě připravíte doma, nebo i za "polních" podmínek... a chybět nesmí cornichonky a samosebou Aprémont nebo Roussette!!!Pokud jste abstinenti raději se do tohoto pokrmu ani nepouštějte :-) v Savojsku se říká (a vlastně v celé Francii i Švýcarsku, jelikož stejně jako každá regionální specialita i tato se liší krajem a každý má ten zaručeně nejlepší recept), že tuto pochoutku musíte zapíjet místním vínem!!! Stejně jako ostatní sýrové speciality Alp jsou i tartiflette připravené s velkou dávkou sýra, který je velmi tučný a zapíjet ho vodou vás bude bolet. Takové množství rozpuštěného sýra jednoduše v žaludku ztvrdne a bude vám velmi těžko. Proto se zde pije zmíněný Aprémont, Roussette, Jacquère a další vína bohatá na kyseliny, které vám pomůžou krásně vytrávit :-)
Na tartifletty si připravíme brambory vařené ve slupce, které po zchladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky. Nakrájíme si nadrobno šalotku, slaninu a vše začneme střídavě vrstvit do zapékací mísy. Navrch přijde pár lžic créme fraîche, tedy zakysané smetany a vše zakryjeme Reblochonem rozkrojeným napůl. Dáme zapéct do trouby - pozor - téměř vždy sýr se smetanou začnou krásně pěnit a trošku přetékat.
Podáváme se zeleným salátem se zálivkou z láku z cornichonků, hořčice, olivového oleje, lžíce créme fraîche, pepřem a solí a již zmíněným vínem :-)
Komentáře
Celkem 0 komentářů