LA TOUR D´ARGENT *, PARIS
Publikováno 18.03.2019 v 12:14 v kategorii degustační večeře, přečteno: 53x
Založena v roce 1582 a k 17. 5. 2014 servírovala 1 132 200 kachnu, a to nám :-)
Uvítal nás nejprve portýr, slečna ve vestiaire, usadil nás v salonu monsieur se slovy "váš výtahář tu bude za chvíli" a pak už stařičkým výtahem do nejvyššího patra.
Skorem jsem ani nestihla amuse-bouche, jelikož jsem si zasněně listovala asi 8 kilovou knihou vín.

Nakonec se povedlo vybrat lahvinku pod 100€, krásně nazrálé Pouilly-Fumé 2003 z Loiry.
Poté už jsme mohli konečně přejít k objednávce a deuxièmes amuse-bouche...
Hovězí kostička (z krku) s rajčatovým rafraîchi a olivami Kalamata, zdobené kvítím.
...rozpadající se hovězí, velmi chutné! se stejně chutným rajčatovým fresh a olivy dodaly rozmanitou dochuť, suroviny dělají své!
Předkrm: Očka z okurky plněná kaviárovou pěnou a okurka zastřená třemi druhy kaviáru, doplněno o okurkový jus.
Jedna z místních stálic: Quenelles de brochet André Terrail, tedy knedlíčky ze pstruha podle receptury André Terrail. Velmi dobré, snoubení gratinu, smetany a pyré z pařížských žampionů.
A teď už ona slavná kačka :-) ...už jich tam takhle vystříleli milion. Tahle specialita figuruje na jídelním listu už od roku 1890 a Tour d´Argent jim říká canette de Vendée (canette se přitom používá spíš pro kuřátko). Jelikož jsou kačenky hodně mladé, nazívají je canette a de Vendée je jednoduše chov z departmentu Vendée.
Jsou to napůl divoké kačeny, chované slavným domem Burgaud de Challans de Vendée v oblasti Loiry.
Servírované ve výpeku z kachny, jater, s přidáním cognacu, kapky citronu a madeiry.
My jsme dostali jako přílohu cuketku s rajčatovým sugem a olivami Kalamata, výborně kačku doprovodila: jemná cuketka, výrazné a velmi šťavnaté sugo a černé olivy dodaly pikantní kyselinku. Spolu s úžasným výpekem a do růžova udělanou kachničkou to bylo něco neskutečného!
...a můžeme se pustiti do dezertů:
* mousse z mléčné čokolády na kokosové vrstvě a poté ještě z tmavé čokolády, doplněný o kokosový sorbet a karamelovou vlnku, servírované s plátky stříbra.
* nadýchaná oplatka s mascarpone, jahodami, lístky bazalky a doplněná o sorbet z fromage blanc a jahodové želé.
Oba dezerty byly skvělé, ale přece jen čoko-kokos ...to byla skvostná kombinace!! "těžkost" čokolády krásně odlehčil kokosový sorbet a ony dvě vrstvy pod mousse byly opravdu moc dobré. Jahody bez pochyby také velmi dobré, zřejmě kamarád ovocnář a s mascarpone se jednalo o hezky smetanovou kombinaci, přičemž sorbet z čerstvého sýra dezert hezky oživil.
...kač, kač a v pozadí Notre Dame :-)
80 €
Quenelles de brochet André Terrail
Concombres des "Cailloux" aux oeufs de poissons
Rafraîchi de tomates à la crème de mozzarella et basilic
Lotte pochée au safran, poivron et condiment de riz noir
Roulé d'épaule d'agneau confite, caviar d'aubergine à la coriandre
Filet de canette de Vendée, courgettes et tomates aux olives de Kalamata
Sablé fraise, crémeux mascarpone, sorbet au fromage blanc
Palet chocolat au lait, sorbet noix de coco
Glaces et sorbets aux parfums de saison
- Prix hors boisson

Komentáře
Celkem 0 komentářů