losos s HOLANDSKOU, žampiony a šťouchanými brambory
Publikováno 18.03.2019 v 12:06 v kategorii food, přečteno: 41x
Holandská omáčka je strašákem mnohých, i pro mě byla a po odkládání jsem se do ní pustila... a zjistila, že je to opravdu easy ;-)
Začala jsem tedy bramborami - jednoduše oškrábat a dát vařit. Zatím si připravit pórek na nudličky a cibulku, orestovat a nechat stranou. Když jsou brambory uvařené, přidáme trošku podmáslí, rozšťoucháme a vmícháme směs pórku a cibule, plus sůl a pepř - hotovo.
Lososa si vyndáme aby nebyl moc studený, jen ho osolíme a opepříme, začneme si rozpalovat grill.
Připravíme si vajíčka, obecně platí velmi jednoduché pravidlo poměru.
40g másla na jeden žloutek
1 žloutek na osobu
1 lžíce vinného octa
1 lžíce bílého vína
pepř
Víno si svaříme s octem a opepříme, žloutky si oddělíme od bílků a dáme do kovové misky, za stálého míchání k žloutkům přidáme víno a do hrnce si dáme vařit vodu na vodní lázeň. Misku s vajíčky přendáme nad hrnec s vodou a ve vodní lázni mícháme než se začne tvořit pěna, poté opět pomalu vmícháme rozpuštěné máslo (máslo nesmí být "vidět", vždy ho zapracujeme a poté opět trošku přidáme). Dochutíme solí, pepřem a šťávou z půlky citronu (ale pozor, na mě byla už tak kyselá dost, takže jsem citron vynechala).
Žampiony si nakrájíme na plátky a na cibulce orestujeme s trochou olivového oleje. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a trochou kmínu. Přidáme kousek nivy a mícháme než se rozpustí, dáme stranou. A připravíme si lososa, jen ho zprudka orestujeme a podáváme s brambory, žampiony a politý holandskou omáčkou.
Komentáře
Celkem 0 komentářů