Découvertessouriez vs mijotez

losos s HOLANDSKOU, žampiony a šťouchanými brambory

Publikováno 18.03.2019 v 12:06 v kategorii food, přečteno: 41x

loso.jpgHolandská omáčka je strašákem mnohých, i pro mě byla a po odkládání jsem se do ní pustila... a zjistila, že je to opravdu easy ;-)


Začala jsem tedy bramborami - jednoduše oškrábat a dát vařit. Zatím si připravit pórek na nudličky a cibulku, orestovat a nechat stranou. Když jsou brambory uvařené, přidáme trošku podmáslí, rozšťoucháme a vmícháme směs pórku a cibule, plus sůl a pepř - hotovo.



Lososa si vyndáme aby nebyl moc studený, jen ho osolíme a opepříme, začneme si rozpalovat grill.


Připravíme si vajíčka, obecně platí velmi jednoduché pravidlo poměru.

40g másla na jeden žloutek

1 žloutek na osobu

1 lžíce vinného octa

1 lžíce bílého vína

pepř


Víno si svaříme s octem a opepříme, žloutky si oddělíme od bílků a dáme do kovové misky, za stálého míchání k žloutkům přidáme víno a do hrnce si dáme vařit vodu na vodní lázeň. Misku s vajíčky přendáme nad hrnec s vodou a ve vodní lázni mícháme než se začne tvořit pěna, poté opět pomalu vmícháme rozpuštěné máslo (máslo nesmí být "vidět", vždy ho zapracujeme a poté opět trošku přidáme). Dochutíme solí, pepřem a šťávou z půlky citronu (ale pozor, na mě byla už tak kyselá dost, takže jsem citron vynechala).


losos.jpgŽampiony si nakrájíme na plátky a na cibulce orestujeme s trochou olivového oleje. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a trochou kmínu. Přidáme kousek nivy a mícháme než se rozpustí, dáme stranou. A připravíme si lososa, jen ho zprudka orestujeme a podáváme s brambory, žampiony a politý holandskou omáčkou.


Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?