n°1 BLANC DE NOIRS, CRÉMANT PAUL CHOLLETE et TARTARE DE SAUMON
Publikováno 18.03.2019 v 12:12 v kategorii degustace, přečteno: 37x
n°1 BLANC DE NOIRS, CRÉMANT PAUL CHOLLETE et TARTARE DE SAUMON
PROJET MA CAVE
u nás v Plzni (resp. kousek za Plzní v úžasném Angus Soběsuky) dokonce pořádáme Mistrovství v míchání tataráků, jak už je zřejmé ze zmíněného podniku, jedná se o tataráky z Angusu.
...ale co je podstatné, namíchat dobrý tatarák je dokonce umění hodné mistrovství :-)
...a tím pádem je celkem od věci někomu říkat jak míchat tatarák!!! Každý máme svou oblíbenou ingredienci, onu chuť, prostě každý bychom si měli tatarák namíchat podle sebe.
Existují určitá pravidla, ale proč se jich řídit? Fantazii se meze nekladou a jestli nám chutná je to nejdůležitější kritérium (stejně jako u vína)! :-)
A pokud máme připravenou konkrétní lahev, chuť jen trošku ladíme ke zvolenému vínu.
V našem případě se v lednici chladil Crémant de BOURGOGNE
(tedy "champagne" z kraje Bourgogne, v podstatě je předchozí věta holý nesmysl, ale pokud se význam správně podá... zas tak od pravdy nejsme ;-) Jelikož označení Crémant nese každé šumivé víno vyrobené ve Francii v souladu se zákony daného kraje. A v případě kraje burgundského je legislativa velmi přísná! Pro výrobu se používá Pinot Noir a Chardonnay (tedy stejně jako v CH.), víno zraje minimálně 12 měsíců na lahvi (stejně jako v CH.), hrozny nesmí být zpracovány mechanicky (stejně jako v CH.), hrozny musejí pocházet z AOC (stejně jako v CH.) ...budete se divit, ale jediná odchylka je v tlaku na lahvi!!! V Champagne mají lahve minimálně 2,5 baru, pro Crémant de Bourgogne je to maximálně 2,5 baru - vína jsou tedy jemnějšího a krémovějšího perlení.
Samozřejmě se bavíme o naprosto odlišném kraji, půdním podloží, vinařské expozici a dalších aspektech jedinečného Champagne.
A označení blanc de noirs? Jednoduše bílé z modrých, tedy víno zpracované z modré odrůdy, v našem případě jediná možná varianta je Pinot Noir. Následně vinifikováno jako bílé víno, tzn. po vylisování je šťáva ihned zpracována odděleně od slupek a tedy je čirá jako u bílého vína. Jediné co si zachová je jedinečná ovocnost a síla odrůdy Pinot Noir.
Tatarák jsme jednoduše velmi nadrobno nakrájeli z filetu lososa, přidali jemně posekanou jarní cibulku, trošku bazalky, worchestru, soli, pepře, malinko zeleného tabasca, olivového oleje z černých oliv, šťávy z limetky, posekaných kapar a lžičky kopru. Nechali v lednici chvilku uležet a spolu s máslovým toastíkem a zíměného Crémantu... nádhera!


Komentáře
Celkem 0 komentářů