n°2 CH. MARTINON 2013, ENTRE DEUX MERS et SAUMON, GRATIN DAUPHINOIS, P´TIT POIS, SAUCE
Publikováno 18.03.2019 v 12:12 v kategorii degustace, přečteno: 43x
Nejdelší přípravu vyžadují brambory, takže se pustíme směle do nich!
Gratin Dauphinoise:
Brambory si oloupeme a omyjeme, poté nakrájíme na co nejtenší plátky (pokud máme, použijeme mandolinu nebo i škrabka na brambory se dá) a už brambory nemyjeme!!! Potřebujeme škrob, který bychom takto ztratili.
Zapékací mísu si vymažeme oříškem másla a česnekem, položíme první vrstvu brambor - osolíme, opepříme, strouhneme trošku muškátového oříšku a zakapeme smetanou s mlékem - takto postupujeme u každé vrstvy. Brambory by neměly plavat, ani se topit...prostě tekutiny akorát.
A pečeme cca 1,5 hod na 180°C.
Filety lososa si osolíme, opepříme a lehce protáhneme moukou - já použila cizrnovou - a bylo to famózní! Lehce oříšková chuť z cizrny byla super :-) Filety opražíme nejprve kůží dolů a hotové můžeme položit na brambory ve vypnuté, ale teplé troubě aby nám nechladly.
Závěr:
K tomu jen v rychlosti na použité pánvičce orestujeme žampiony na plátky, stačí dva/tři jen pro ovonění hrášku, který nasypeme rovnou z mrazáku, zalijeme troškou vývaru a dochutíme kořením.
Na té samé pánvičce si ještě můžeme prohřát trošku smetany s bílým vínem a rozmarýnem.
Losos, gratinované brambory, hrášek a trošku smetany navrch... voilà :-)
A... podáváme s bílým vínem, v našem případě to bylo svěží, ovocné víno z oblasti Entre-deux-Mers, tedy minerální Bordeaux, velmi přátelského a šťavnatého charakteru.


Komentáře
Celkem 0 komentářů