PAGÁČKY
Publikováno 18.03.2019 v 12:46 v kategorii food, přečteno: 140x
PAGÁČKY
- 400g hladké mouky + navíc na vyvalování
- 700g (cca 3) natlačené hrnky strouhaných brambor (varný typ C), vařených ve slupce
- 160g mléka, vlažného
- 150g rostlinného oleje
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 1 lžička soli
- 34g droždí + špetka cukru
- hrubá sůl, kmín, sezam na posypání
1Droždí utřete s cukrem, promíchejte s trochou mléka a nechte vzejít kvásek.
2Smíchejte mouku, brambory, kvásek, vejce, olej a sůl a postupně přilévejte zbylé mléko a vařečkou vypracujte vláčné těsto, které by mělo být o něco řidší než na buchty. Je-li třeba, přidejte mouku. Těsto moc nepropracovávejte, jinak kvůli bramborám zřídne. Nechte asi půl hodiny kynout.
3Potom ho třikrát, vždy po 20 minutách jemně rozválejte na užší obdélník a třikrát přeložte do bochníku, podobně jako listové těsto. Nakonec ho rozválejte na plát silný zhruba 3 cm a z těsta vypichujte kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte solí a kmínem a nechte ještě 10 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 15–20 minut dozlatova. Po vychladnutí plňte pomazánkou.

Komentáře
Celkem 0 komentářů