Portobello burger
Publikováno 18.03.2019 v 11:57 v kategorii food, přečteno: 29x
začneme s přípravou housek, které děláme podle osvědčeného receptu, jsou opravdu skvělé!
V mističce si rozetřeme 20g droždí s lžičkou cukru na kašičku, přidáme 5 -10ml vlažného mléka a necháme vzejít kvásek na teplém místě. Zatím si připravíme k ruce vše ostatní: 275g hladké mouky, lžíci soli a v hrnečku si smícháme 160ml vlažného mléka, 20ml oleje a půlku vajíčka (malinko si dáme stranou, smícháme s kapkou mléka a uchováme v lednici na potírání housek). Poté už jen zpracujeme těsto z připravené mouky, mléka a kvásku, bude se lepit! Ale čím méně mouky přidáme, tím bude výsledek lepší. Těsto necháme nakynout 45 min a poté vypracujeme 6 bochánků, které necháme na plechu opět vykynout (30 min) přikryté potr. fólií a dvěma utěrkami. Nakonec už je stačí jen potřít zbytkem vajíčka, posypat sezamem a péct na 200°C 13 minut. Po vyjmutí opět přikrýt utěrkou aby se housky "zapařily". Když je rozřízneme před grilováním, ještě lehce potřeme olivovým olejem a opečeme.
Na spodní díl naneseme dresing, poté portobello, salát, rajčátko, jalapeno papričku a nakonec horní díl housky potřený klidně jen trochou dresingu, nebo tradičně rajčatovou passatou či podle chutě hořčicí, smetanou s bylinkami...
Portobello si oloupeme (nevím jak vy, ale mě u portobella neloupání vadí, přece jen už je struktura tužší atd. než u žampionů, které nechávám kloboučky netknuté) a připravíme si v mističce ochucené máslo. Rozetřeme si jej s bylinkami, pár kapkami citronové šťávy, bílým pepřem, himalájskou solí... a potřeme jím klobouky portobella, pěkně aby se dostalo skrz celé žebrování. Houby si můžeme dát změknout do trouby a pak je ogrilujeme s houskami. Před koncem poklademe na portobello sýr aby se hezky roztál.
Na dresing si připravíme do mističky lžíci majonézy, srirachy, hrubozrnné hořčice, přidáme posekanou jarní cibulku, bazalku, nakládanou okurku a tvaroh (klidně i půlku) a promícháme (celkem se i osvědčilo přidání sweet-chilli sauce :)
A salátek jednoduše podle chuti :) rukolu jen tak promícháme s kapkou oleje a balsamika, rajčátko nakrájíme na tenké plátky...



Komentáře
Celkem 0 komentářů