Découvertessouriez vs mijotez

Silvestr

Publikováno 15.03.2019 v 16:11 v kategorii food, přečteno: 23x

A univerzálka na narozeniny, party, grilovačku...


Začneme hummusem- cizrna, stroužek česneku, lžíce olivového oleje, citronová šťáva, lžička tahiny, sůl a pepř - výkonným tyčákem rozmixujeme a podáváme na opečené bagetce se špetkou papriky nebo chilli


K hummusu se skvěle hodí domácí nachos - 350 g kukuřičné mouky, 200g hladké mouky, špetka soli, 250 ml teplé vody a lžíce olivového oleje - vypracujeme těsto, necháme odpočinout hodinku a poté vyválíme tenké placky, rozkrájíme na trojúhelníčky a ty pečeme v troubě zakápnuté olivovým olejem na 175°C asi 10 min.


Listové těsto bude tentokrát v kabátku z nivy a cibulády - listové těsto rozválíme na pomoučněné ploše, rozkrájíme na obdélníky a propícháme vidličkou, naneseme tenkou vrstvu zakysané smetany, rozdrobenou nivu a lžičku cibulády, kraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě na 170°C do zlata.

Na cibuládu stačí nakrájet na proužky dvě střední cibule (nemusí to být nutně červená) a nechat je zpěnit na oříšku másla a lžíci olivového oleje, poté přidáme tymián, bobkový list a posypeme třtinovým cukrem, necháme lehce zkaramelizovat a zastříkneme balsamikem, necháme odpařit a přidáme necelou deci dezertního vína a dvě lžíce vinného octa (já používám šalotkový), vaříme na mírném ohni do změknutí.


Pomazánky jsou podstatnou částí večera - česnekovo-sýrovou můžeme udělat z jednoho většího taveného sýra, vaničky tvarohu, utřeného česneku, nastrouhaného sýra a dvou lžic pomazánkového másla. Nivovou z nasekané jedné cibule, stroužku česneku, nivy a půl vaničky tvarohu s půlkou pomazánkového másla.


Tvaroho-sýrové tyčky - snad nejvděčnější těsto pod sluncem, hodí se na vše! 250g tvarohu, 250g másla, 250g hladké mouky - vypracujeme těsto, necháme chvilku odpočinout, vyválíme a rozkrájíme na požadované tvary, pečeme na 190°C do zlata.


Bůček - na lůžku z cibule na plátky a česneku pečeme osolený a opepřený bůček kůží dolů, přikrytý asi hodinku na 170°C, poté jej obrátíme, nařežeme kůži a pečeme další hodinu odkryté.


Specialitky

Jamón serrano na opečené bagetce s olivovým olejem

Opečená ciabatta s ricottou, špetka chilli, citronová kůra, kapka medu


Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?