Découvertessouriez vs mijotez

Velikonoční nádivka

Publikováno 18.03.2019 v 11:43 v kategorii food, přečteno: 25x

FullSizeRender88888.jpgOstatní recepty mohu s klidem vyhodit :-)


Pečivo:

Je to vcelku jedno - veka, rohlíky, housky, toastový chleba - opravdu v tom není zásadní rozdíl.

Naopak je veliký rozdíl pokud si pečivo nakrájíte den předem, nebo jen pár hodin! Nakrájejte pěkné kostičky, dejte na plech a pokaždé když půjdete kolem je trochu promíchejte aby oschly rovnoměrně.


Maso:

Uvařte den předem! Opět je znát ten rozdíl. Maso uvařené den předem nechte v pekáčku, hezky se rozloží a je šťavnatější. Můžete přidat dva bobkové listy, nové koření a pepř pro vůni.


Zelené:

Vždy jsem dělala z jednoho druhu zeleně a zase ten propastný rozdíl :-) Mix je totiž o hodně chutnější! Připravte si cokoliv co máte rádi - špenát, petrželku, rukolu, kopřivy, medvědí česnek...


Vajíčka:

že si ušleháme z bílků sníh je samozřejmost, ale tentokrát jsem žloutky utřela s máslem a opět veliký rozdíl!


Mléko/vývar/smetana:

Co si vybrat, nebo namíchat a v jakém poměru? Vždy jsem přísahala na smetanu...a beru zpět :-)

Můj ideální poměr je 1,5 dl vývaru od masa (zbytek můžeme použít třeba na hrachovou kaši, nebo ho vylijeme) a 3 dl plnotučného mléka. Pokropíme housky a necháme je nasáknout.


Recept:

Do rendlíku vložíme 500 g uzeného, zalijeme vodou, přidáme dva bobkové listy, pár kuliček nového koření a pepře. Necháme vařit 10 minut, vypneme a odložíme do druhého dne.

7 rohlíků si pokrájíme na kostičky, dáme na plech a necháme schnout do druhého dne, občas promícháme.

IMG_9164.JPGPřipravíme si asi dvě hrsti lupení - hrst rukoly nahrubo posekané, hrstku petržele, hrstku kopřiv (které si předtím spaříme a propláchneme). Připravíme si 1,5 dl vývaru z masa plus 3 dl plnotučného mléka, pokropíme pečivo a necháme nasáknout. Vyndáme si máslo aby nám změklo a nakrájíme maso na kostičky, dáme do mísy spolu s lupením, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, pečivo přidáme nakonec a pustíme se do vajíček.

Z 6 vajec si oddělíme žloutky a bílky. Odvážíme si 130-140g másla, utřeme jen chvilku se špetkou solí, když začne malinko měnit barvu (začne světlat) přidáme žloutky a pár minut šleháme. Celou směs přesuneme do mísy a začneme šlehat bílky na sníh, přidáme do mísy a opatrně vše promícháme. Přesuneme do pekáčku vyloženým pečícím papírem, poklademe plátky másla a dáme do trouby vyhřáté na 180°C asi na 50 minut.

K podávání si natrháme hlávkový salát, dochutíme kapkou oleje, solí a bylinkami.













Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?