Velikonoční nádivka
Publikováno 18.03.2019 v 11:43 v kategorii food, přečteno: 25x
Ostatní recepty mohu s klidem vyhodit :-)
Pečivo:
Je to vcelku jedno - veka, rohlíky, housky, toastový chleba - opravdu v tom není zásadní rozdíl.
Naopak je veliký rozdíl pokud si pečivo nakrájíte den předem, nebo jen pár hodin! Nakrájejte pěkné kostičky, dejte na plech a pokaždé když půjdete kolem je trochu promíchejte aby oschly rovnoměrně.
Maso:
Uvařte den předem! Opět je znát ten rozdíl. Maso uvařené den předem nechte v pekáčku, hezky se rozloží a je šťavnatější. Můžete přidat dva bobkové listy, nové koření a pepř pro vůni.
Zelené:
Vždy jsem dělala z jednoho druhu zeleně a zase ten propastný rozdíl :-) Mix je totiž o hodně chutnější! Připravte si cokoliv co máte rádi - špenát, petrželku, rukolu, kopřivy, medvědí česnek...
Vajíčka:
že si ušleháme z bílků sníh je samozřejmost, ale tentokrát jsem žloutky utřela s máslem a opět veliký rozdíl!
Mléko/vývar/smetana:
Co si vybrat, nebo namíchat a v jakém poměru? Vždy jsem přísahala na smetanu...a beru zpět :-)
Můj ideální poměr je 1,5 dl vývaru od masa (zbytek můžeme použít třeba na hrachovou kaši, nebo ho vylijeme) a 3 dl plnotučného mléka. Pokropíme housky a necháme je nasáknout.
Recept:
Do rendlíku vložíme 500 g uzeného, zalijeme vodou, přidáme dva bobkové listy, pár kuliček nového koření a pepře. Necháme vařit 10 minut, vypneme a odložíme do druhého dne.
7 rohlíků si pokrájíme na kostičky, dáme na plech a necháme schnout do druhého dne, občas promícháme.
Připravíme si asi dvě hrsti lupení - hrst rukoly nahrubo posekané, hrstku petržele, hrstku kopřiv (které si předtím spaříme a propláchneme). Připravíme si 1,5 dl vývaru z masa plus 3 dl plnotučného mléka, pokropíme pečivo a necháme nasáknout. Vyndáme si máslo aby nám změklo a nakrájíme maso na kostičky, dáme do mísy spolu s lupením, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, pečivo přidáme nakonec a pustíme se do vajíček.
Z 6 vajec si oddělíme žloutky a bílky. Odvážíme si 130-140g másla, utřeme jen chvilku se špetkou solí, když začne malinko měnit barvu (začne světlat) přidáme žloutky a pár minut šleháme. Celou směs přesuneme do mísy a začneme šlehat bílky na sníh, přidáme do mísy a opatrně vše promícháme. Přesuneme do pekáčku vyloženým pečícím papírem, poklademe plátky másla a dáme do trouby vyhřáté na 180°C asi na 50 minut.
K podávání si natrháme hlávkový salát, dochutíme kapkou oleje, solí a bylinkami.
Komentáře
Celkem 0 komentářů